Lanțuri lubricate ori lanțuri gresate, care sunt cele mai bune?

Lanțuri lubricate ori lanțuri gresate, care sunt cele mai bune?
În mod normal, excavatorul ori buldozerul dumnevoastră are unul dintre cele două tipuri de lanțuri.
Este important să cunoaștem diferența dintre cele două, pentru că, în funcție de utilizarea utilajului nostru și de mediul în care operează, alegerile noastre ne pot afecta bugetul pe termen scurt sau lung.
Zalele acestor lanțuri sunt aceleași, fie ele lubricate, gresate ori chiar uscate, dar bolțurile și bucșile, precum și metoda de etanșare sunt diferite.
Majoritatea proprietarilor de buldozere și excavatoare au lanțuri lubricate pe utilajele lor.
Lanțurile lubricate folosesc o etanșare de tip buză pentru a menține uleiul în bolț și bucșă și pentru a preveni intrarea factorilor abrazivi în îmbinare. Bolțul folosit în lanțul lubricat conține ulei care curge în spațiul inelar dintre bolț și bucșă prin orificiul radial din bolț. Garnitura reține uleiul și atâta timp cât etanșarea rămâne eficientă, deoarece bolțul se rotește în manșon în timpul funcționării, uleiul va reduce uzura dintre bolț și manșon. Lanțurile lubricate au și avantajul de a fi mai silențioase în funcționare.
Desigur, unele utilaje folosesc și așa-numitele lanțuri uscate. Lanțurile uscate sunt utilizate în mod obișnuit pe excavatoare și buldozere de model mai vechi și folosesc șaibe de oțel în formă de con pentru a ajuta la prevenirea abraziunii între bolț și bucșă, în timp ce cele lubricate folosesc o etanșare din poliuretan pentru a preveni abraziunea.
Lanțurile uscate ale buldozerelor și excavatoarelor și lanțurile „gresate” al buldozerelor și excavatoarelor sunt asamblate cu vaselină de gresaj între bolț și bucșă. Garniturile de șenile acoperite cu vaselină nu sunt la fel de eficiente ca și garniturile din lanțurile lubricate și în cele din urmă vor curge, provocând uzură între bolț și bucșă. După aproximativ 2500 de ore, lanțul gresat va începe să se uzeze.
Costul lanțului uscat este cu aproximativ 15% mai mic decât cel al lanțului lubricat. Prin urmare, mulți proprietari de utilaje care încearcă să facă economie vor alege lanțuri uscate.
Desigur, pe termen lung, uzura accelerată a acestor lanțuri îl va costa în cele din urmă mai mult pe proprietarul utilajului.
Uzura internă a bolțurilor și bucșei reprezintă unul din cele mai comune motive pentru care lanțurile uscate necesită întreținere. Menținând bolțul și bucșa lubrifiate, intervalele de întreținere pot fi prelungite mai mult decât în cazul lanțurilor uscate.
În plus, acestea nu duc la uzura ori ruptura altor componente ale căii de rulare - cauzate de extensia excesivă a pasului ce rezultă de obicei în cazul lanțurilor uscate.
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni-Vineri: 08:00-16:30

0733 880 200 shop@arox.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!